Alpaca’s – Alpaca’s met hun lange nek zijn misschien wel de bekendste bewoners van de kinderboerderij. Ze zijn er al vanaf het begin en zijn erg leuk om te zien! Gelijk bij het begin in 2014 werd er al een veulentje geboren: veel te vroeg. Een aantal vrijwilligers hebben hem gered door in weer en wind en ook ’s nachts hem de fles te geven. De alpaca’s spugen een enkele keer als ze iets niet fijn vinden. Meestal maken ze dan eerst een soort “hummend” geluid. Wanneer je dat geluid hoort, weet je dat je beter uit de buurt kan blijven. Gelukkig spugen ze niet zulke grote hoeveelheden, maar fijn is het niet.

De oudste bewoner – Pony Gineke is de oudste bewoner van de kinderboerderij: ze is van 2 mei 1992, nou reken dan maar uit hoe oud of ze is.

Zwarte Schapen – Bij de opening heeft de kinderboerderij vijf schapen gekregen: 1 ram en 4 ooitjes. Inmiddels is de kudde al uitgegroeid tot 12 schapen. Het zijn Ouessant schapen; een Frans schapenras dat het kleinste schapenras ter wereld is. Ze zijn heel stoer en vriendelijk.

Wol – Bij de alpaca’s en de schapen gaat het loslaten van de vacht in het voorjaar niet vanzelf en daarom moeten ze geschoren worden. Bij de alpaca’s is dat nog een lastig “klusje”. De alpaca scheerders komen dan met een speciale tafel waar de alpaca’s op neergelegd worden. Gelijkertijd worden dan ook de hoeven bekapt. Geen pretje voor ze, maar gelukkig is het in no-time klaar. Er blijven dan dunne beestjes over in plaats van de wollige dieren.

Bij de schapen is het wel makkelijker om ze te scheren, maar is het altijd uitkijken dat het dunne velletje niet geraakt wordt. Gelukkig is de schaapsscheerder zeer ervaren en gaat het altijd goed.

Geiten en ezels – De kleinere geiten zijn ondeugende dwerggeitjes! De geiten staan bij de twee ezels in de wei: Beppie en Bibi, moeder en dochter. In de winter zijn de twee ezels lekker wollig, maar in de zomer vallen de haren vanzelf uit en hebben ze een mooie korte vacht.

Met de konijnen op stok – De kippen, loopeenden en konijnen lopen los in de boomgaard en hebben een eigen paleis.

Finse Kota – De cavia’s hebben een mooi eigen gebouw: een Finse Kota, waar je rustig kan gaan zitten en ze aaien of bekijken. Cavia’s maken zelf geen vitamine C aan en moeten dit uit het voer halen. Vandaar dat ze dagelijks paprika e.d. krijgen. Je kan altijd bij een van de vrijwilligers vragen of er wat groente klaar ligt voor ze dat je mag geven.

Varkens – Als je van een mooi gazon houdt, zet er dan geen varkens in. Het is altijd wel een beetje een modderbende bij de knorrepotten in de wei. Gelukkig houden ze daar van. Jannus, het bruine kune-kune varken, heeft flinke slagtanden. Daar doet hij gelukkig niets mee, maar het is wel imposant om te zien. Als hij eten krijgt houdt hij zijn bek wagenwijd open zodat de verzorger de brokken rechtstreeks in zijn bek kan gieten!

-VOEREN-
Aan het eind van de middag krijgen de dieren te eten. Dan zijn ze heel actief en misschien kun je helpen met eten geven!

Ken je onze dieren al?

Jannus & Rieke

Soort: Kune Kune varkentjes

Ze zijn gek op aandacht.
Wanneer je ze lekker kriebelt aan de zijkant gaan ze er lekker bij liggen en kan je ze nog beter aaien!

Gineke

Onze trouwe en stokoude pony

Gineke, de shetlandpony, is van 1992: echt al oud. Ze houdt er niet van als het te druk wordt. En als je zo oud bent als Gineke, dan is dat niet zo gek. Geen herrie aan je hoofd!

Cavia

Soort: Cavia’s

De cavia’s zijn gek op paprika, witlof en andere groente. Vraag gerust of je ze wat mag geven. Niet van huis meenemen: vraag aan een van de vriewjilligers en die geven je een bakje om te voeren.
Van optillen houden de cavia’s niet. aaien mag je wel doen!

Konijn

Soort: Konijnen

De konijnen zijn er in allerlei maten.
Wil je een konijn aaien: loop rustig op de grote konijnen af, de Franse hangoren, die blijven meestal wel zitten.
De kleinere konijnen gaan er als een haas vandoor en zoeken een schuilplaats op. Die kan je dus beter met rust laten!

Wyandotte

Soort: Columbia Wyandotte

De iets dikkere kip is een wyandotte kriel

Chabo's

Soort: Chabo

De kleine witte kipjes met zwarte staart zijn van het ras Chabo. De kipjes zijn inmiddels wat ouder geworden en leggen niet zo veel eieren meer.
Zolang er geen vogelgriep heerst, mogen ze lekker rondscharrelen in de wei.

Loopeenden

Soort: loopeenden

Deze grappige lang nek eenden lopen altijd bij elkaar en maken zachte geluidjes. Ze houden van badderen en van slakken!

Geitjes

Soort: dwerggeiten

Inmiddels is er een aardige kudde dwerggeiten. En er zijn er zelfs een paar die zonder horens geboren zijn. Dat is bijzonder en ook wel heel fijn bij een kinderboerderij.
Als je rustig bij de geiten in de buurt gaat zitten komen ze vanzelf naar je toe.

Beppie en Bibi

Soort: Ezels

Dit zijn moeder en dochter.
“s Ochtends beginnen ze enorm te “balken” zo gauw de eerste vrijwilliger het terrein op komt. Een leuke begroeting, maar eigenlijk roepen ze gewoon dat ze brokken willen hebben!
Het geluid is zo hard, dat de hele buurt kan meegenieten.

Bram

Soort: Ouessant schapen

Bram is de ram van de kudde schapen. Prachtige horens heeft hij!
Zie je trouwens wat een mooie ogen de schapen hebben: het zwart gedeelte, de pupil, is niet rond, maar een horizontaal streepje!

Choco

Soort: Alpaca

De zwarte alpaca heet Choco: waarschijnlijk dan pure choco..!

Fien

Alpaca’s

Fien is in 2024 geboren. We hopen in de toekomst een kleintje van haar te krijgen.

Huub

Soort: Alpaca

Huub, de witte alpaca, is een van de eerste bewoners. Hij is genoemd naar kapper Huub; allebei hebben ze van die mooie krullen.

Nieuwe dieren

In het voorjaar hebben we vaak jonge dieren. Dat is geweldig om te zien. Helaas gaan er ook dieren dood en daardoor vult het zich weer aan. Wel zijn we zuinig met jonge dieren omdat we overtallige dieren soms ook weg moeten doen en dat doen we zo diervriendelijk mogelijk.

 

Dieren gedumpt
Af en toe wordt er ook wel eens een konijn of een kip “gedumpt” bij de kinderboerderij. Mensen die van hun dier af willen en het ongevraagd over het hek zetten. Dat gaat bijna nooit goed: er wordt dan onderling heftig gevochten tussen de dieren, tot bloedens aan toe. Een slecht idee dus om je dieren zo maar tussen de kippen en konijnen te zetten.